måndag 5 januari 2015

Feministisk filmkväll?


Jag kunde bara komma på ett enda rimligt nyårslöfte, och det var "blogga oftare". För att komma igång så kör vi här ett litet inlägg som jag tänkt skriva ett tag men som inte blivit av:


TRE SYSTERSKAPIGA & MYSIGA FILMER FRÅN 90-TALET SOM DU BORDE SE
A League of Their Own (1992)

Film om två systrar (Geena Davis och Lori Petty) som blir scoutade till USA:s första nationella liga i baseball för kvinnor, när mansligan ligger nere på grund av andra världskriget. Regisserad av en kvinna (Penny Marshall) och det märks. Fokus ligger på relationer mellan systrarna och de andra baseballspelarna med massor av intressanta karaktärer och för tiden typiska kvinnoöden. Samtidigt är filmen väldigt, väldigt rolig. Om du ser den riktigt usla trailern - vilket jag rekommenderar att göra efter filmen - notera hur den totalt raderar den verkliga, i hög grad feministiska, storyn i sitt försök att få det att verka som om filmen handlar om Tom Hanks, som egentligen bara har en biroll (dock en rätt kul sådan som driver en hel del med chauvinism och manlig stolthet). Om du inte har sett den här filmen, och det finns det risk för eftersom den är rätt gammal, se den! Jag har sett den säkert tjugo gånger sedan tonåren och tröttnar inte.
Romy and Michele's High School Reunion (1997)

Det finns så klart redan något av en kultstämpel på den här komedin om två bästisar (Lisa Kudrow och Mira Sorvino) som uppfinner nya, coola jag när de ska på återträff, men för den händelse att du råkat missa den så får den vara med! Filmen är inte vad jag skulle kalla superfeministisk och det kan vara på sin plats med en liten varning för mycket vikt- och utseendehets som lämnas oproblematiserad, men det är ändå i grunden en rörande historia om kvinnlig vänskap och lojalitet som jag tror att de flesta kan relatera till. Framförallt är filmen fruktansvärt rolig och perfekt för en kväll när du vill ha något mysigt, glatt och lättsmält.
Muriel's Wedding (1994)

Den här australiensiska filmen är ovanlig på många sätt. Let's face it, komedier med ordet bröllop i titel eller synopsis brukar inte vara ett gott tecken om man letar efter en film som inte får en att se feministrött. Men den här filmen handlar egentligen inte om bröllop alls, utan om vägen till frigörelse för Muriel (Toni Collette), uppvuxen i en patriarkal familj med svårigheter att passa in bland sina traditionellt feminina och rätt elaka (tänk Mean Girls fast meaner) så kallade vänner, med romantiserade drömmar om att gifta sig som en vacker brud. Muriel är inte vidare socialt kompetent, plus size (hallå HUR ovanligt för kvinnliga huvudkaraktärer?!) och vilsen i livet på många sätt, men allt förändras när hon blir vän med en skitcool tjej vid namn Rhonda (Rachel Griffiths) och börjar upptäcka världen utanför den trista småstaden där hon bott i hela sitt liv. Muriel's Wedding är en av de mest feelgoodiga och systerskapiga filmerna jag vet. Dessutom är den full av härligt cheesy ABBA-musik. Så himla, himla värd att lägga en kväll på. 
Har ni fler tips på filmer i samma stil tar jag emot dem med öppna armar! Puss!


1 kommentar:

  1. Stekta gröna tomater, steel magnolias

    SvaraRadera