torsdag 13 februari 2014

"Feminism i Sverige" - feministisk förening eller troll?

När jag såg att ett relativt stort twitterkonto som kallar sig "Feminism i Sverige" (@FeminismSverige) hade skrivit ett antal kränkande tweets till Lady Dahmer, blev jag intresserad av att läsa igenom kontots twitterhistorik. Många människor jag känner och respekterar följde nämligen kontot, som utger sig för att representera en förening som heter "Feminism i Sverige" och hanteras av en av föreningens grundare, "Veronica Andersson". Jag har försökt hitta belägg för att den här föreningen verkligen existerar, utan resultat. Det enda som finns är "Veronicas" upprepade påståenden på Twitter om att föreningen är på riktigt. Via twitter har de även ett par gånger påstått sig vara på gång att anordna feministiska events (och tillfrågat bland andra Gudrun Schyman och Jonas Gardell "hur mycket de skulle ta" för att medverka som talare), och utlovat att en hemsida och/eller en blogg är på gång, men inget av detta har fullföljts. Vid något tillfälle kallar sig föreningen en "redaktion" trots att de inte verkar ha någon plattform överhuvudtaget. (På ett ställe finns "föreningen"/twitterkontot omnämnt, nämligen på Exponerat, där några tweets används som bevis för hur idiotiska och manshatiska feminister är.)

En genomgång av kontots över 3000 tweets visar att det till stor del ägnas åt att hoppa på kvinnor som inte är feminister och beskylla dem för att vara korkade. Andra kvinnor som är feminister anklagas för att vara mesiga och gå patriarkatets ärenden. Det är mycket manshat ur ett biologistiskt (och ibland motsägelsefullt likhetsfeministiskt) och cissexistiskt perspektiv, funkofobiska uttalanden och ständiga upprepningar av vissa feministiska nyckelbegrepp som dock ofta felanvänds. Personen bakom verkar försöka väldigt hårt, men lyckas inte hundraprocentigt med att imitera feministisk twitterretorik.

Jag gjorde en Storify av ett urval tweets som ni kan läsa här nedan, som jag tyckte var extra intressanta. Varför? Jo, för jag är övertygad om att "Feminister i Sverige" är ett trollkonto som någon har skapat för att nästla sig in bland tongivande feminister på twitter (kontot gör ständiga kontaktförsök med sådana) samt att framställa den feministiska rörelsen i dålig dager. Personen bakom verkar göra allt för att framstå exakt som nidbilden av kvinnliga feminister och ständigt provocera människor för att dra uppmärksamhet till sig och sin "feminism".

Det bekymrar mig faktiskt att så pass många läser vad personen skriver. Feminister får redan utstå tillräckligt mycket hat och hot. Det räcker som det är utan att antifeministiska män går undercover som feminister för att försöka svartmåla oss och spä på hatet ännu mer.

Vid den osannolika händelse att "Feminism i Sverige" är en riktig (och i så fall väldigt hemlig) förening och att det verkligen är en "Veronica Andersson" som sitter och twittrar på kontot... tja, då får jag väl säga varsågoda för gratis PR. Och tipsa om att läsa på lite mer om vad feminism egentligen går ut på.