torsdag 20 februari 2014

Facebooks feghet och en modig människa

Igår betedde sig Facebook så där idiotiskt igen. Det vill säga, en massa, massa folk anmälde en olämplig sida på sajten och Facebook gjorde... ingenting. Nej, Facebook svarade inom några minuter efter anmälningarna att de sidan inte bröt mot deras "gemenskapsregler". Vi har sett det förut. Det har handlat om unga tjejer som blivit uthängda med lättklädda foton, det har varit bilder som uppmanar till kvinnomisshandel. Facebook har valt att inte plocka bort dem, samtidigt som bilder där samkönade par kysser varandra, kvinnor som ammar bebisar och medlemmars egna bilder som bara visar en gnutta naken hud har tagits bort.

Den här gången hade det startats en sida som ville hänga ut "vita kränkta kvinnor", och de hade börjat med att posta en bild på en 19-årig tjej tillsammans med hennes personnummer och bildtexten "VÅLDTAGEN LOL". Personen bakom sidan hade även skrivit en liten text med felaktiga uppgifter om fallet. Syftet var helt klart att håna och misstänkliggöra den utsatta tjejen.

Men Facebook ansåg alltså inte att uthängning och hån av ett våldtäktsoffer tillsammans med personuppgifter bröt mot deras gemenskapsregler. Vilken mysig gemenskap, va?

Hur som helst. Tjejen som blev hånad på Facebook är inte vem som helst. Hon heter Sara Stille och hon har skrivit en bok om sina upplevelser. Bära leggings i januari, heter den.


Från Bokus: Tretton år gammal söker Sara tillflykt hos den elva år äldre Jesper, som är vän till familjen. Hennes hemförhållanden är trassliga och Sara är ung och skör. Hos Jesper finner hon trygghet, och för första gången upplever hon att någon lyssnar på henne och bryr sig om henne. Tills hon en natt vaknar utan kläder, med honom över sig.

På en enda natt förstörs allt. Men det som Sara försöker se som en engångsföreteelse, ett misstag, händer plötsligt igen, och igen, och igen.

Sara skäms och mår dåligt, och för varje gång Jesper våldtar henne växer hennes hat. Samtidigt känner hon en lojalitet mot honom för det stöd han tidigare visat henne. Han var den stöttande axeln hon så väl behövde under en svår tid. Så hon håller tyst.

Under fyra års tid säger hon inget till någon, men när den mörka hemligheten till slut får henne att rämna inombords beslutar hon sig för att anmäla Jesper, och tar därmed upp kampen mot honom och rättssystemet.

Sara Stille är i dag nitton år och läser juridik på universitetet i Örebro. Hennes ambition är att göra skillnad och att stå upp för alla andra tysta offer. Det här är hennes egen historia.


Jag blev verkligen ledsen av att se Sara få utstå hat på Facebook för att hon haft det stora modet och styrkan att berätta om det hon varit med om. Jag tänkte att det minsta jag kan göra är att blogga om Saras bok så att förhoppningsvis ännu fler får upp ögonen för den och läser den. Här kan du se en intervju med Sara i SVT Go'kväll.

Att det fortfarande finns vidriga människor i det här samhället som tycker att våldtäkt är något att skämta om, eller att det är okej att utsätta våldtäktsoffer för trakasserier, är ett tydligt bevis på hur skevt allting fortfarande är och varför modiga människor som Sara behövs. 

Facebooksidan är nu borttagen utan någon vidare förklaring (jag har i alla fall inte fått någon). Det är fint att se att så många sluter upp och anmäler när någon blir utsatt för sådana här hatkampanjer, men det är ledsamt att det ens ska behövas. Och det väcker frågor om vilka som egentligen anses skyddsvärda i Facebooks "gemenskap".