tisdag 14 januari 2014

Maffiga kurvor och tjockmobbingrevansch


Jag vill tacka alla som läste, delade och fattade grejen med Mansnytt. Det var väldigt roligt för mig att se diskussioner om jämställdhet, genus och media uppstå på de mest oväntade ställen, till och med bland människor som inte verkar bry sig om de här frågorna särskilt ofta. Jag vill också tacka alla som har mailat och på andra sätt kontaktat mig och delat med sig av sina tankar om inlägget (utom några haters - ej tack till er). Jag hoppas verkligen att de här diskussionerna kommer att fortsätta och att en del kanske har fått upp ögonen för behandlingen kvinnor får i media.

Mansnytt var en kul grej som experiment, men nu är vi tillbaka i den trista (kvinno-)verkligheten och den kan ni beskåda på bilden ovan. Materialet är insamlat under två dagar*, igår och idag, och som ni själva ser finns de flesta vanliga greppen med. Sexualisering, objektifiering, skönhet och kropp är det genomgående temat, men vi har även lite "bråk" (ni vet väl att kvinnor är opålitliga backstabbers som alltid bråkar med varandra och skapar drama) och rubriker som ska få läsaren att bli antingen avundsjuk eller förbannad. (Lägger de miljonerväskor? Åkte hon ut på landet i högklackat? Bimbo!). Notera även att vi har det kanske mest överanvända ordet när det gäller kvinnors kroppar representerat: Kurvor. Denna tröttsamma etikett på alla kvinnokroppar som inte är väldigt smala och som råkar vara utrustade med en noterbar rumpa eller lite större bröst.

Den här omgången kvinnonyheter bjuder dessutom på det fantastiska ordet "tjockmobbad". Det är alltså Alyssa Milano vars post-babykropp (ännu ett ord på hatlistan) kallats tjock, och nu gör "revansch" genom att vara fin på röda mattan. Ni kanske minns hur Kim Kardashian postade selfies som visade hur mycket hon gått ner i vikt efter sin graviditet? Och hur tidningarna skrev om det som en "revansch"? Eller den här bilden:


...som många (med all rätt) blev upprörda över. Skönhetshetsen för mammor - även helt nyblivna - har ökat på ett extremt sätt de senaste åren. Budskapet i alla dessa "revanscher" och slogans är att inte ens en graviditet är en giltig anledning för att tillåta kroppen vara annat än normativt perfekt. Upp på löpbandet och glöm inte svänga inom salongen och få håret färgat. Skippa bebismys och mjukiskläder, det finns ingen tid för sånt tjafs om du vill vara en MILF. Och det ska alla vilja idag. I varje stadie av ditt liv - åtminstone innan pensionen - ska du stoppas in i ett eller annat sexualiserat fack. Om du är kvinna.

Nu svävade vi kanske bort från ämnet lite. Men faktum är att allt det här hänger samman ändå. Skönhetshetsen på tidningarnas förstasidor gör ingen skillnad på om du är en osäker tonåring, nybliven mamma eller yrkeskvinna mitt i karriären. Vi förväntas alla se likadana ut; en drömbild av Den Perfekta Kvinnan som svävar någonstans i alla kvinnors medvetande och som vi ständigt förväntas sträva efter att bli, hur omöjligt det än kan vara. Om vi inte kan bli henne, så ska vi åtminstone försöka komma så nära vi kan. Vilken "tur" att media aldrig låter någon glömma bort det.


(*Jag har tagit det medvetna beslutet att från och med nu inkludera material som i själva verket är annonser, men som är så förvillande lika riktiga nyheter att du måste titta efter en extra gång för att skilja dem åt.)