fredag 10 januari 2014

"Inte ett dugg synd om dom"
Idag intervjuades jag av Nyheter24 med anledning av gårdagskvällens anmälningsstorm mot en Facebooksida där unga tjejer hängs ut på avklädda snapchatbilder som sannolikt aldrig varit avsedda att spridas. En av bilderna var särskilt hemsk, då det framgick av bildtexten att tjejen inte ville att den hon skickade till skulle visa den för någon annan. Det tycktes männen som kommenterade vara extra förtjusta över. Tydligen är det mer upphetsande när en tjej kränks samtidigt som hon sexualiseras.

Några väldigt starka personer gjorde en insats genom att gå in bland kommentarerna till bilden och påpeka det djupt oetiska i att den lagts upp. Bemötandet de fick kan ni se överst.

När artikeln där jag intervjuades blev publicerad dröjde det inte länge förrän responsen kom i form av massiv "skyll dig själv"-mentalitet och slutshaming. Det var inte bara handlingen att skicka nakenbilder på sig själv som vissa män ansåg att offret bär skulden till, utan även våldtäkt.
Jag har skrivit om det här tidigare i inlägget "Det är kvinnohatarna som ska tänka sig jävligt noga för". Jag skulle så gärna vilja att ni läser det. Ett stycke ur inlägget:

Jag hoppas att ni kommer ihåg Amanda Todd. Hon tog sitt liv år 2012, bara 15 år gammal, efter att ha blivit övertalad att visa brösten för en främling på nätet som senare utövade utpressning mot henne. Han valde sedan att sprida bilden i sociala medier och Amanda blev mobbad. När hon inte stod ut längre gjorde hon en YouTube-video där hon berättade om allt som hänt. Sedan avslutade hon sitt liv.

Vi måste få ett slut på den ständiga skambeläggningen av tjejer vars enda brott är att de blivit lurade av någon de litar på att bilder på dem inte ska spridas vidare. Vad är det vi ska straffa de här tjejerna för? Den enorma fräckheten att våga lita på andra människor?

Jag känner mig väldigt bedrövad idag. Nya rapporter om våldtäkter strömmar in hela tiden, ständigt nya situationer där kvinnor på olika sätt blivit utsatta för sexuella kränkningar och sedan dubbelbestraffas när de inte blir trodda, eller anklagade för att själva ha varit orsaken. Det är ett mörker. Ett gift. Och det sipprar hela tiden ut i samhället genom kommentarer som dessa ovan, hos "vanliga" människor som tycker sig ha rätt att döma tjejer enligt moraliska värderingar som borde ha dött ut för länge, längesedan.

Snälla, låt 2014 bli året då vi ändrar det här på riktigt. Det är dags nu.