måndag 16 december 2013

Det är kvinnohatarna som ska tänka sig jävligt noga för"När en kille ber dig skicka en bild på dina bröst, tänk dig jävligt noga för", så heter en krönika i Expressen av Malin Roos. Den har i skrivande stund fått över 1600 likes på Facebook. Krönikan handlar om hur mobbningen av idag sker på nätet, via Instagram och andra kanaler, där bilder på mycket kort tid kan få stor spridning. Ett samtidsproblem som de flesta nog är medvetna om. Inte minst unga tjejer, skulle jag tro.

Det är förstås aldrig fel att uppmärksamma det konstanta hot som finns mot tjejer, som innebär att de vid minsta "felsteg" (i samhällets ögon) gällande sin kropp eller sexualitet garanterat kommer att drabbas av mycket negativa konsekvenser. Det behöver inte handla om att strippa inför en webcam, låta sig filmas under sex eller skicka bilder på sina bröst till någon. Det kan räcka med en olyckligt vandrande tubtopp, att sitta lite för bredbent i kjol på en fest eller posera skämtsamt sexigt med tjejkompisarna. I ögonen på den mobb som alltid är redo att ösa ur sig kvinnohat, kan i stort sett vilken bild som helst trigga i gång en hatkampanj av massiva proportioner.

Roos väljer dock i sin krönika att fokusera mer på de utsatta än de som utsätter. Tänk dig jävligt noga för.  Hon varnar för att "den där bröstbilden" kan dyka upp "alldeles lagom tills du har gått klart ekonomiutbildningen och söker jobb på banken". Hon tar också upp historien om Amanda Todd som ett exempel på hur illa det kan gå.

Jag hoppas att ni kommer ihåg Amanda Todd. Hon tog sitt liv år 2012, bara 15 år gammal, efter att ha blivit övertalad att visa brösten för en främling på nätet som senare utövade utpressning mot henne. Han valde sedan att sprida bilden i sociala medier och Amanda blev mobbad. När hon inte stod ut längre gjorde hon en YouTube-video där hon berättade om allt som hänt. Sedan avslutade hon sitt liv.

Mobbningen av Amanda upphörde inte i och med hennes död. Bland kommentarer på YouTube och andra nätforum kallas hon fortfarande slampa och hora. Foton av henne används i "humoristiska" bilder där man driver med hennes självmord. Kvinnohat blir aldrig så tydligt som i fall som dessa. Amanda Todd betalade med sitt liv för ett brott någon annan hade begått. Men det priset var inte tillräckligt högt för att hatet skulle upphöra.

I Sverige tog Linn, 13 år, livet av sig under liknande omständigheter som Amanda Todd. Hon orkade inte leva under hotet från den nätpedofil som utpressat henne till att klä av sig framför kameran. Linn ställde sig framför ett tåg.

Det brukar talas om hederskulturer som något främmande och avlägset, något som vi i vårt "jämställda" samhälle kan använda att kontrastera oss mot för att känna oss bra. Inget kvinnoförtryck här, no siree! Men vad ska vi då egentligen kalla en kultur där en bild på en specifik del av en kvinnas kropp kan förstöra hennes chanser att få ett jobb? Där unga tjejer hetsas till självmord för att de har valt, blivit pressade eller tvingade att exponera sina kroppar? Vad är det för samhälle där alternativet döden känns mer rimligt än att leva vidare med skammen? Varför är skulden överhuvudtaget tjejernas?

Nakenbilder används som vapen mot kvinnor. För att skada. För att hämnas. Läs gärna Hanna Gustafssons starka intervju Hon har laddats ner 100 000 gånger - mot sin vilja för att få en tydlig bild av hur stort och massivt hatet blir mot kvinnor som blivit utsatta får erfara.

Med allt vi vet om skambeläggning och hatkampanjer mot kvinnor som blivit uthängda nakna på nätet, att det kommer att drabba dem oavsett om de frivilligt klädde av sig eller blev lurade eller utpressade att göra det, är det verkligen rimligt att som Roos i sin krönika säga att det är tjejer som ska tänka sig jävligt noga för?

Jag tycker inte det. Jag vill inte se alla världens Linn och Amanda Todd få stå som varnande exempel för att tjejer ska "tänka sig för", att det ska vara det avtryck de tillåts lämna. För att lära oss av historien och förvalta deras minne på ett värdigt sätt, måste vi istället prata om männen som utpressar, männen som olovligen sprider bilder och filmer på tjejer, vi måste fokusera på att fullständigt utrota allt det kvinnohat som ens gör det möjligt för människor att använda tjejers egna kroppar som vapen mot dem själva. Om inte alla dessa hatiska människor fanns därute och var beredda att agera jury och bödel så fort en nakenbild på en kvinna dyker upp, skulle uthängning som hämndmetod vara helt verkningslös.

Det är där vi borde börja. Rikta om strålkastaren och rikta den på rätt människor. Så jag vill säga detta: Män som funderar på att sprida en nakenbild för att såra eller skada en tjej, ni som ser en nakenbild av en tjej och drabbas av lust att skriva kränkande saker om henne, alla som överhuvudtaget deltar i detta destruktiva system av kvinnohat och förtryck... tänk er jävligt noga för.

Om inte lagen kommer åt er, så kanske ert samvete gör det en vacker dag. När skulden hamnar där den hört hemma hela tiden.