torsdag 19 september 2013

Kvinnor + media = sex


Den här bilden klippte jag ihop och postade på Twitter idag. Jag leker ofta med tanken på att göra så här när jag skummar igenom tidningarnas förstasidor på morgonen, men tiden finns sällan. Kanske borde jag göra det oftare, jag eller någon annan som orkar. För när man sätter dessa rubriker tillsammans med varandra i en klump, blir det så tydligt och lätt att se vilka idéer om kvinnor vi matas med varenda dag. På vilket sätt kvinnor får representeras i media. Det är ganska viktigt att fundera över det, och hur det påverkar oss.

Sex säljer, eller drar åtminstone ögonen till sig, får människor att klicka. Kvinnor säljer eftersom kvinnor och sex till stor del är synonymt i reklam och media. Om fokus inte ligger på en kvinnas utseende och hur hon är klädd, hur mycket hud hon visar eller något annat med sexuell anknytning, så vrids det ofta till sex på något sätt ändå. Intervjuer med kända kvinnor får ofta rubriker där lösryckta citat används, som anspelar eller åtminstone kan se ut att anspela på sex. När man läser intervjun visar det sig ofta att den handlar om helt andra saker. En kvinnlig skådespelare kan till exempel prata om sitt engagemang i humanitära frågor, men nämner hon ordet "bröst" i ett av svaren kan hon räkna med att det är det som kommer att lyftas fram när intervjun så småningom publiceras.

Det rör sig om en cynisk exploatering av kvinnor, samt deras kroppar och sexualitet, som bidrar till att kvinnor i allmänhet reduceras till objekt för (manlig) åtrå. Det upprätthåller dessutom bilden av kvinnor som representanter för allt som är ytligt och konstlat, en stereotyp som får verkliga konsekvenser i samhället i form av att kvinnor har svårt att bli tagna på allvar. Dessutom måste vi fråga oss vad det gör med unga tjejer som håller på att forma sin egen identitet, att ständigt omges av dessa budskap som säger dem att deras viktigaste roll - och största möjlighet att göra sig synliga - i samhället, är att göra sig sexiga i mäns ögon.

Kvinnor har så mycket att säga, åstadkomma och bidra med. De väldigt snäva mallarna för hur detta får lov att göras måste brytas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar